'KEEPEN DOE JE MET JE VERSTAND'

Ik stoor me al jaren aan de jeugdkeeperstrainingen en aan het kleine uurtje tijd die de keepers en keepsters gegund wordt bij veel amateurverenigingen. De keep(st)er wordt nog altijd bezig gehouden…… Naast wat goed bedoelde ‘atletische’ loop- coördinatie-oefeningen en wat schoten op doel is het uurtje keeperstraining vaak al weer voorbij. Aandacht voor de techniek en het leren nadenken over het ‘hoe en waarom’ in een wedstrijd is er nauwelijks of het ontbreekt daartoe simpelweg aan de tijd.

Tijdens wedstrijden zie ik veel zogenaamde ‘lijnkeep(st)ers’. Keep(st)ers die hun doel niet uit durven te komen en of niet een gedurfde juiste positie innemen. Veel tegendoelpunten kunnen voorkomen worden wanneer er een beetje meer spelinzicht is. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om bij het keepen…… het SPELINZICHT en leren begrijpen wat er voor het doel gebeurt. Pas dan kan je je als keep(st)er het best verdedigen en een meerwaarde zijn voor je team in zowel verdedigend als aanvallend opzicht.Als keep(st)er sta je er feitelijk ook, hoe prachtig je het ook vindt, om de ‘fouten’ van je medespelers / medespeelsters zo goed mogelijk op te lossen. Dat betekent dat je voor jezelf de kansen moet creëren. Vroegtijdig in balbezit zien te komen of reddend kunnen optreden. Niet alleen in het vijf-metergebied maar in het hele 16-meter-gebied en zelfs daar buiten! Veel wordt de keep(st)er aangeleerd om zich te focussen op de bal. Dat is jammer….. namelijk, die keep(st)ers ontbreekt het straks aan de tijd om na te denken waardoor ze de gelegenheid missen om de verdediging vroegtijdig en zo goed mogelijk te organiseren. Hiermee wordt een belangrijk onderdeel van het keepen vergeten.

Bij Keepersschool Oost leren we de keep(st)ers om vanuit de basis wedstrijdgericht te leren denken en daar naar ook te handelen. Kansen creëren voor jezelf. We trainen dus niet alleen op techniek maar vooral ook op spel- en wedstrijdvormen. Vanzelfsprekend staat het spel- en trainingsplezier daarbij voorop.

Keep(st)ers…… geniet van iedere wedstrijd! Stap de wedstrijd in hoop dat je veel te doen krijgt. Niets is mooier en daarom ben je uiteindelijk ook keep(st)er geworden, toch !? Geniet van iedere training en wedstrijd.


Marcel de Vries

Coördinator KSO